Digitaal en online

Terug naar overzicht

Games en gameverslaving

Gamen levert voor de meeste spelers geen probleem op. Het is pas een probleem wanneer jezelf of jouw omgeving serieuze hinder ondervindt van het gamen. Het is ook een probleem wanneer het niet lukt om te stoppen of minder te spelen. Het aantal uren per dag of per week dat men gamet is op zichzelf niet voldoende om vast te stellen of er sprake is van een probleem. Doe de test op www.gameinfo.nl

 

Cyberpesten

Deze manier van pesten bestaat nog niet zo heel lang en is ook lang niet zo zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’. Het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van cyberpesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft.
De gevolgen bij cyberpesten zijn vaak groter dan bij het ‘gewone’ pesten. Je kunt je moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen.
www.stoppestennu.nl
www.pestweb.nl

 

Sexting/grooming

Op internet is grooming de term die we gebruiken voor digitaal kinderlokken; het benaderen van kinderen voor seksueel contact. Grooming is in Nederland verboden. Sexting is breder dan grooming. Bij sexting gaat het om seks via internet. Meestal zijn het verliefde pubers die experimenteren en elkaar seksueel getinte foto’s of filmpjes sturen.
www.vraaghetdepolitie.nl
www.mediawijsheid.nl
www.helpwanted.nl

 

Social media

Sociale media moeten leuk en veilig zijn. Daar hebben we zelf een rol in. Dat noemen we mediawijsheid.
Een belangrijk vraagstuk bij sociale media is privacy. De informatie die via sociale media wordt gedeeld, is immers interessant voor bedrijven én criminelen. Beschermen sociale media jouw privacy? Of hebben ze andere belangen? En welke rol speel je daar zelf in? www.mediawijsheid.nl/sociale-media/