Werk

Terug naar overzicht

Bijbaan

Naast je studie werk zoeken of een vakantiebaantje? Kijk hier
www.scholierenwerk.nl
www.vakantiewerkonline.nl

 

Werk zoeken

Op zoek naar een baan? Gebruik vooral je eigen netwerk, misschien kent een ander wel een vacature, een uitzendbureau of vacaturewebsites
www.werk.nl
www.xluitzendbureau.nl

 

 

Cv en sollicitatie brief

Een goede kans op een gesprek begint bij een goede CV en brief
www.asatalent.nl
www.carrieretijger.nl
www.fnvjong.nl
sollicitatieinfo.nl

 

Op gesprek

En dan mag je op gesprek komen. Hoe maak je er een succes van?
www.fnvjong.nl/solliciteren/sollicitatiegesprek
www.studentenwerk.nl

 

Jeugdloon

Als je jonger bent dan 23 jaar dan is het wettelijk minimum jeugdloon voor ju van toepassing. Uiteraard stijgt naarmate je ouder wordt jouw loon ook mee tot 23 jaar. Iedere werkgever is verplicht het wettelijke minimum jeugdloon te hanteren. Vanaf de dag dat je jarig bent geweest treedt het uurtarief voor jou in werking welke gekoppeld is aan jouw leeftijd. Je begint dus de dag nadat je jarig bent geweest meer te verdienen.
www.minimumloon.nl/minimum-jeugdloon/
www.uwv.nl
www.loonwijzer.nl/home/jeugdloonwijzer/over-minimum-jeugdloon

 

Rechten en plichten

Nieuw op de arbeidsmarkt heb je, net als ieder ander, rechten en plichten. Dit is zo vastgelegd in de wet en staat ook in je cao. Maar wat zijn nu precies je rechten en plichten? Wij hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet. Lees meer:
www.cnvjongeren.nl/rechten-plichten
www.fnvjong.nl/rechten-en-plichten

 

Contract

In de wet wordt een arbeidsovereenkomst (ook wel ‘contract’ genoemd) omschreven als een overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, voor de andere partij, de werkgever, gaat werken en daarmee loon verdient. Wat in ieder geval in een arbeidsovereenkomst moet staan is dat jij verplicht bent om te werken, dat je baas je loon moet betalen en dat degene voor wie je werkt ook echt je baas is, die jou mag vertellen wat je moet doen. Er zijn 2 soorten arbeidsovereenkomsten, een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, en voor onbepaalde tijd.
www.werk.nl/werk_nl/werkgever/contract-ontslag/contract-loon/tijdelijk-vast
www.fnvjong.nl/rechten-plichten/contract-cao

VOG

Een verklaring omtrent gedrag heb je vaak nodig bij een stage of werk. wat is een VOG en denk jij dat je hem zult krijgen? Lees hier meer